torsdag 26 april 2012

Från nöje till kultur, (e)sport och yrke



Var det någon som kollade på Starcraft 2 turneringen Ezio Open i helgen, där den svenske Thorzain visade koreanerna var skåpet skulle stå? Med 70000 kronor mer på kontot så sov han nog väldigt gott eller inte alls natten till måndag. Att man kan känna pengar på att blogga (jag kommer bli rik) börjar bli allmänt känt. Nu man kan även bli miljonär på att spela dator. Vem var det som sa att det var bättre förr? Denna torsdag på Planet Nimn tar vi en titt på hur spelande gick från nöje till kultur, sport och yrke.

När jag var liten (mindre) i början av 90-talet så var det lite nördigt att spela tv-spel. De flesta hade självklart testat Super Mario Bros. och att äga en konsol var inget ovanligt. Men att spela dagligen och att ha spel som sitt huvudsakliga intresse var helt klart inte lika coolt som att drömma om Stanley Cup-bucklan under svettiga hockeyträningar.






Sen hände nått. Spel började nämnas i SVT:s kulturnyheterna och spelmusik började spelas på P3 om än i ett särskilt program. Parallellt med det uppväckta mediala intresset blev tv-spel allt mer accepterat även i stugorna. Det var nu, kanske synd att säga coolt, men i alla fall inne att spela. När Sony:s Playstation 2 lanserades skulle enheten genom den underbara DVDspelarursäkten (där flickvännen i god tro gick med på ett inköp) få pryda åtskilliga vardagsrum. Och megasuccén Sing Star innebar ytterligare framflyttade positioner för spelmediet.




Men tar man det hela inte lite väl långt med professionella spelare då? Tydligen så kan man tjäna pengar på allt som genererar pengar. Allt som folk är intresserade av kan sedan reklam göra lukrativt för både deltagare och arrangörer. Så när brorsan och jag kollade på helgens turnering, där hemmahoppet och koreadödaren uppfyllde mer än våra förväntningar, så betalade sponsorer ut stora summor till medaljörerna för att vi åskådare under två dagar låtit oss hjärntvättas med loggor och videoklipp.

Så kommer vi få se RTS spelet Starcraft 2 i OS någon gång (jag menar inte till iOS nu)? Återstår att se. Men om e-sporten är här för att stanna det kommer vi i publiken bestämma. Och så länge vi får nerdchills av att en Protoss spelare förnedrar sin motspelare med ett Mothership så är nog så fallet. Var det svår att hänga med under det sista raderna? Kanske är det ett bevis för att e-sport med sina professionella spelare nog ännu är en subkultur och kommer så alltid att vara. Och en gång nörd alltid nörd även om man är rik:)

thorzain
Thorzain





Håll till godo så syns vi nästa torsdag med ett nytt ämne. Har du förslag på vad så posta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar